Hoe kunnen we ons als leiders versterken om de juiste beslissingen te nemen? Een middag over morele moed.

De vraag wat nodig is om de juiste beslissingen te nemen voor het grote geheel en de lange termijn stond centraal tijdens het interactieve college van Free Thinking Leaders afgelopen 12 juni. Over doen wat goed is dus. Integriteitsadviseurs Eric Schuiling (Nederlands Compliance Instituut) en Suzanne de Boer (Transcendent Group) namen ons mee op het boeiende terrein van ethiek en leiderschap. De rode draad? De juiste beslissingen nemen, dat vraagt morele moed.

Er zijn meerdere invalshoeken mogelijk om te kijken naar ethisch leiderschap. Ben je meer gericht op het goede voorbeeld geven? Of inspireer je liever je omgeving om het juiste te doen? Leg je het thema ethiek letterlijk op tafel? Of ben je meer impliciet bezig met ethische afwegingen? De deelnemers konden met een zelftest meer over hun eigen voorkeuren te weten komen.

Wat de persoonlijke voorkeur ook is, bij alle beslissingen die een ethisch raakvlak hebben, blijkt morele moed onontbeerlijk. De sprekers namen de deelnemers mee in een gedachte-experiment: ga eens terug naar een ooit genomen zakelijk besluit dat je achteraf gezien liever anders - ethischer - had genomen... Wat hield je tegen? Hoe zou je het nu anders willen doen? Een vraagstuk dat uitnodigde tot dialoog. Met persoonlijke voorbeelden inspireerden de deelnemers elkaar over hun levenslessen rond morele moed. 

Een eenduidig recept is er niet. Wat hoe dan ook nodig is: je moet in staat en bereid zijn de consequenties te nemen. ‘Ik heb er geen spijt van. Ook al waren de consequenties pittig’, aldus een deelnemer die de morele moed had gehad een onwelgevallig besluit te nemen. En ook: ‘Ik weet niet of ik nu anders zou kunnen. Het blijft soms lastig om het moreel juiste te doen’. Maar hoe dan ook, inspiratie voor morele moed door het onderwerp op tafel te leggen werkt. De dialoog erover scherpt je geest, en dat is precies wat free thinking leaders beogen.

Deze online bijeenkomst kwam tot stand door een samenwerking van het Nederlands Compliance InstituutTranscendentgroup en Bomente.